26.09.2008

Elektronisk databehandling, på tide å tenke nytt?


Skolens EDB rom er bortkastet, og opptar plass som kunne blitt brukt til fag som ikke er avhengig av datamaskiner.
Av: Jon, Emil, Elisabeth O og Grethe.

På tide, mener vi. Den databehandlingen som i dag er på Vennesla skole er av den stasjonære sorten. Disse datamaskinene tar mye plass. De er store og er vanskelige og flytte som gjør at de opptar rom som kun brukes til databruk. Det kan være et problem hvis det er for få klasserom og datarommene kun er ment til databruk. De stasjonære dataene har ekstremt mange kabler og ledninger, som også gjør det vanskelig å flytte på dem.

Bærbar pc derimot gir oss den egenskapen av at vi har flere muligheter. Den gir oss muligheter til å flytte oss, den er lett tilgjengelig og den trenger ikke mange kabler og ledninger. Dette igjen resulterer i at klasserom ikke trenger å bli brukt som kun datarom. Vi kan sitte i vanlig klasserom og ha undervisning. Det gir enorme muligheter. Det eneste negative med dem er at skolen trenger flere støpsler som gir datamaskinene strøm. Det er fult mulig og gjøre noe med så den nye tanken må være bærbar pc til elevene! Vi syns studielaben er et flott tilskudd til Vennesla VGS.

25.09.2008

Nyheter

Nyheter kan man finne i nesten alle medier, som aviser, tv, radio, internett og lignende. Nyheter blir regnet som underholdning, informasjon og faktauttrykk. Nyhetsmedia skal informere oss om hva som foregår og hvorfor det foregår. En gammel definisjon av nyhet er at den skal være dramatisk men også vanlig. Alle nyheter har to elementer: identifikasjon og sensasjon. Identifikasjon vil si at hendelsen er slik at leseren kan identifiserer seg med personen det gjelder. Sensasjon vil si at det er uvanlig, uventet eller med et ukjent utfall. Gode grunner til at en nyhet blir valgt ut er: nytt framfor gammelt, nært framfor fjernt, konflikt og drama framfor harmoni, person framfor sak, og kjente og rike personer framfor folk flest.

Journalister benytter en teknikk som kalles “omvendt pyramide” når de skriver nyheter. Webmediet aktualiserer teknikken i enda større grad enn tidligere. Konklusjonen først, er kanskje det viktigste grepet vi skal huske når vi skriver for web. Når du tenker, kommer gjerne konklusjonen sist, men når vi skriver skal den komme først. Journalister har lenge skrevet etter motsatt modell. En nyhetssak starter med en konklusjon (“Harde kamper i Bagdad”) for deretter å fylle på med utdypende og forklarende informasjon. Metoden er kjent som den omvendte pyramide og gir leseren mulighet til å stoppe hvor som helst i en artikkel og likevel få med seg det vesentlige meningsinnholdet. Nyheter, byråmeldinger, pressemeldinger og nyhetsbulletiner på radio er alle skrevet etter det samme prinsippet – to til tre linjer med tekst gir informasjon om hva som har skjedd og kan leses frittstående uten at vi behøver noen lengre utgreiing.

APUS står for anslag, presentasjon, utvikling og slutt. Nyheter i radio og tv bruker ikke den omvendte pyramide, men et annet dramaturgisk prinsipp. Anslag vil si at tema og vinkling i en sak blir presentert. Presentasjonen gir svar på de viktigste spørsmålene i saken. I utviklingen blir saken vinklet og spisset, og ulike sider får uttale seg. Slutten oppsummerer og setter punktum for nyhetsinnslaget.

Nyheter på internett er veldig like nyheter i avis. På internett kan nyheter med samme tema bli linket opp mot hverandre. Nyheter på internett kan også inneholde mange teksttyper, slik som skrift animasjoner, grafiske illustrasjoner, lydopptak og filmsnutter. Du kan også gjennom e-post ta direkte kontakt med journalisten som har skrevet saken. Det kan også postes innlegg i diskusjonsforum for spesielle nyheter. Deadline er heller ikke like nøye på internett, ettersom at nettutgaven ikke går i trykken men kan forandres og oppdateres hele tiden.

Presseetikk er viktig i alt journalistisk arbeid med nyheter. En nyhetssak skal ikke bryte med de etiske retningslinjene i vær-varsom plakaten. Denne plakaten inneholder regler om hvordan journalister skal oppføre seg i forhold til kilder og omtalte personer. Redaktøren i redaksjonen har hovedansvaret for om en sak har holdt seg til retningslinjene på plakaten.

Dersom en journalist gjør overtramp må avisen gå ut med en unnskyldning.

K – Konflikt
V – Vesentlig
I – Identifikasjon
S – Sensasjon
A - Aktuelt

23.09.2008

FAMILIEKONFLIKTER I KJENDISVERDENEN


I dagens moderne samfunn med plastiskkirurgi på annenhver person skal det ikke være lett å kjenne igjen sine kjente og kjære. Dette fikk Rødhette (8) drastisk oppleve forrige uke da hun ikke så forskjell på sin egen bestemor og den onde ulven.

av Grethe Helene Gundersen

Tirsdag morgen, klokken 08:05 begynte lille Rødhette på sin tur til bestemor. Tirsdag er som kjent leveringsdag for småkaker. Ruten går fra CB Bryggeriet, langs Ravnedalen og opp i Baneheia. Rødhette forteller at ruten virket betydelig roligere og mørkere enn tidligere akkurat denne morgenen. På veien møtte hun en mistenkelig ulv, men tenkte ikke mer over dette. Saken er at denne ulven kom seg opp Baneheia før Rødhette rakk det, og spiste bestemoren til Rødhette. Det ble derfor vanskelig for Rødhette når hun møtte ulven som lå i bestemorseng. Bestemoren påsto at hun hadde brukt alle sparepengene sine på plastisk kirurgi, og dette var lett for Rødhette å tro – bestemor hadde tenkt på dette flere ganger. Hele den dramatiske hendelsen, endte i at ulven slang seg opp og svelget hele Rødhette. Det Bestemor, Rødhette og Ulven ikke hadde forventet var at hjelpepleieren tilfeldigvis var på vei til Bestemor akkurat denne dagen. Hun slaktet ulven, og fikk Rødhette og Bestemor ut av magen hans. Bestemor vil gjerne takke hjelpesentralen i Kristiansand, og si at ”selv om de ikke kommer ofte, kommer de i riktig øyeblikk”. Dessuten vil Mc Donalds i Markensgate takke Rødhette for donasjonen av Ulvekjøttet og ønsker alle velkommen til Mac Ulveburger den kommende uken. Det vil også reises en minnestatue for Ulven i tresse, for hans pågangsmot opp gjennom årene, det er jo ikke første gang han har forårsaket forsiden på Fædrelandsvennen.